1. Wanneer begint Ramadan?

Ramadan is de negende maand van de Islamitische maandkalender. Om die reden variëren de begin- en einddata ieder jaar. Dit jaar start Ramadan op 13 april en de laatste dag is 12 mei.

  1. Eid markeert het einde van Ramadan

Eid al-Fitr, wat ‘feest van het breken van het vasten betekent,´ is een driedaagse feest dat het einde van Ramadan markeert. Dit begint wanneer de nieuwe maand wordt waargenomen. Voor dit jaar wordt Eid al-Fitr verwacht op 13 mei.

  1. Van zonsopgang tot zonsondergang

Vasten begint voor zonsopgang (fajr) en eindigt bij zonsondergang (maghrib). Maaltijd dat wordt gegeten tijdens fajr wordt ook wel suhoor genoemd. Het verbreken van vasten bij maghrib wordt iftar genoemd. Iedereen die in staat is om te vasten is verplicht dat te doen. Wel zijn kinderen, ouderen, zieken, reizigers en vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of menstrueren vrijgesteld van vasten.

  1. Waarom Ramadan zo speciaal is voor moslims

Voor moslims is de Ramadan een van de belangrijkste maanden van het jaar, omdat in die maand de eerste verzen van de Koran aan de profeet Mohammed werden geopenbaard. Moslims geloven dat tijdens deze heilige maand de poorten van de hemel zijn geopend en de duivels geketend. Goede daden hebben een grotere beloning tijdens de Ramadan dan op een ander moment van het jaar. Dit maakt Ramadan een spiritueel vredevolle tijd voor moslims.

  1. Gemiste dagen inhalen

Als moslims hun vasten missen of ongeldig maken, dienen zij de gemiste dagen in te halen voordat de volgende Ramadan begint. Dit geldt ook voor vrouwen die menstrueren en om die reden niet kunnen vasten. Het kan op opeenvolgende dagen of afzonderlijk worden ingehaald.

  1. Vasten verbreken met dadels

Dadels zijn traditioneel het eerste wat gegeten wordt bij iftar. In navolging van hoe de profeet zijn vasten verbrak, worden dadels gevolgd door een glas water geconsumeerd bij iftar.

  1. Eén van de vijf zuilen

Vasten tijdens Ramadan, is één van de vijf zuilen van de Islam, de fundamentele religieuze plichten voor moslims. De andere vier zuilen zijn Shahada (verklaren dat er geen God is behalve Allah, en Mohammed is de boodschapper van Allah). Salat (vijfmaal daags een ritueel gebed). Zakat (verplichte liefdadigheid voor de armen, geschat op 2,5% van de kapitaalgoederen). En de Hajj (bedevaart naar Mekka, minstens een keer in je leven als hij of zij in staat is; de Hajj vindt plaats gedurende de laatste 10 dagen van de 12e maand).

 

Lees ook: 10 veelgemaakte fouten van je vastende cliënt tijdens de Ramadan