De Turkse cliëntTurkse cultuurWat Turken etenWeetje over de Turkse keuken

Turkse ontbijtgedrag

Over het algemeen ontbijten Turkse mensen later in de ochtend. De ontbijttafel ziet er ook heel anders uit dan Nederlanders gewend zijn. Maar wat staat er dan op die ontbijttafel? Wat eten en drinken Turken het liefst bij het ontbijt? De antwoorden lees je hieronder.

Voedsel, Maaltijd, Ontbijt, Turkse

Bij het klaarmaken van een typisch Turkse ontbijttafel wordt altijd als eerst de thee gezet met de bekende Turkse theepot. Terwijl de thee lekker aan het trekken is, worden de gerechten bereid. Nou, onmisbaar zijn de Turkse kaas en olijven. Daarnaast is er altijd wel tomaat en komkommerplakjes op tafel. Gekookte of gebakken ei met Turkse sucuk in roomboter. Schaaltje honing met een dikke klont roomboter erin. Jam met daarnaast tahini gemengd met druivenstroop (pekmez). Bordje met olijfoliedip. Salami krijgt vaak ook wel een plekje op de tafel. Dit is ongeveer een standaard Turks ontbijt. Groter uitpakken? Variatie is eindeloos in de Turkse keuken. De bekendste is homemade frietjes, gesmolten kaas met maïsmeel ook wel bekend als ‘kuymak’ (google maar ff, op eigen risico!), Poğaça(Poocha) Turkse homemade gevulde broodjes en börek.

Als er geen börek of poğaça is, dan wordt er pide (Turks brood) of gewoon plakjes brood gegeten. Zonder brood en Turkse thee, kan de Turkse mens niet ontbijten.

Geen tijd gehad om te koken voor de avondmaaltijd? Dan is de beslissing al snel gemaakt. De tafel dekken net zoals bij het ontbijt. In mijn woonplaats, in Istanbul, hoef ik niet veel moeite te doen om een ontbijttent te vinden. Op iedere hoek van de straat heb je er wel één. Ontbijt is eigenlijk een soort liefde. Helaas kan die liefde leiden tot te veel eten en uiteindelijk tot een suikerpiek 🤫

Laat een bericht achter