De Turkse cliëntTurkse cultuurWat Turken eten

Voedingsanamnese bij je Turkse cliënt: warme maaltijd

In de reeks van ‘Voedingsanamnese bij je Turkse cliënt’ willen we per blog een onderdeel behandelen van de totale voedingsanamnese. In deze blog lees je waar je op dient te letten of specifiek naar kan vragen tijdens een voedingsanamnese bij je Turkse cliënt die komt met de hulpvraag voor gewichtsverlies. We gaan ons verdiepen in de warme maaltijd.

Let op: in deze blog is geen rekening gehouden met andere ziektebeelden!

Warme maaltijd

Ontbijt en, wellicht, de middagmaaltijd en de tussendoortjes heb je al nagevraagd. En dan is het tijd voor de warme maaltijd. In de praktijk komt het nog steeds vaak voor dat Turkse mensen warm eten zowel in de middag als in de avond. Dit komt vaker voor bij mensen van de eerste generatie die al met pensioen zijn of niet werken. Bij de tweede en derde generatie komt dit minder vaak voor.

Je neemt de voedingsanamnese af. Je probeert zo veel mogelijk informatie te verzamelen. In de praktijk start ik met open vragen en stel ik vervolgens suggestieve vragen. De Turkse keuken kent 1001 combinaties en extraatjes waardoor het logisch is dat je er niet alleen komt met open vragen. Vaak vergeten cliënten de extra’s te noemen of vinden ze het niet noemenswaardig. Ik geef je hieronder een korte handleiding die je kan gebruiken tijdens het consult met je Turkse cliënt.

Soep

Soep is een favoriet onder Turkse mensen. Of het nou een maaltijdsoep of een lichte soep is, it doesn’t matter… achteraan volgt altijd nog een hoofdgerecht. En ja, het liefst wordt het met brood gegeten. Wat zijn de meest geliefde soepsoorten?

Brood

Is er een gerecht met een sausje waar je lekker in kan dippen met Turkse pide? Dan is het duidelijk dat er daadwerkelijk ook brood wordt gegeten. Turks brood (pide) dippen in de saus is een favoriet. Het is vooral belangrijk om na te vragen of er ook rijst/pasta/aardappel wordt gegeten wanneer brood aanwezig is. Ja er zijn nog genoeg Turkse mensen die deze koolhydraatbronnen heel graag combineren, maar ook genoeg mensen die het ook (bewust) niet doen. Vraag er specifiek naar.

Brood, Plat Brood, Tarwe Brood, Broodmand, Bakken

Hoofdgerechten

Belangrijke info voordat we hiermee starten: het is belangrijk om te weten dat Turkije een land is met een oppervlakte van 783.562 km² (lang leve wikipedia) en met 80 miljoen inwoners. Uiteraard logisch dat er in verschillende delen van Turkije soms wel mega groot verschil is in eetgewoonten. Ga je naar het Noorden van Turkije? Weet dan dat roomboter hier een favoriet is. Ga je naar het Westen? Mag je er gerust van uitgaan dat daar veel groeten wordt gegeten. Maar hoe kom ik er nou achter waar de oorsprong van mijn cliënt ligt? Just simple. Open de plattegrond van Turkije op Google waar de namen van steden duidelijk op staan (of gebruik heel simpel de onderstaande afbeelding).

bron: turkiyeharitasi.gen.tr

Laat je cliënt vervolgens aanwijzen uit welk stad hij/zij komt. Wees nieuwsgierig en vraag door. Bijvoorbeeld: welk gerecht/voedingsmiddelen zijn daar populair? Als je cliënt uit het Noorden komt (black sea, bijv. uit Trabzon) is het hoogstwaarschijnlijk dat je ‘kuymak’ te horen krijgt. Kuymak, wat is dat nou in hemelsnaam? Don’t panic. Google is always with you. Dat typ je, in bijzijn van je cliënt, in het zoekbalk van Google. Vervolgens klik je op afbeeldingen. De beelden zullen je genoeg vertellen.

Goed, gaan we verder met de populaire hoofdgerechten die onmisbaar zijn bij Turkse mensen in Nederland:

Bijgerechten

Bijgerechten zijn vaak onmisbaar op de Turkse eettafel. Maar wat zijn de favorieten? Dat heb ik voor je hieronder gezet:

  • rauwkostsalade met dressing (olie, azijn, citroensap, granaatsappelzuur wordt ook wel gebruikt, zout)
  • tafelzuur
  • cacik (tzatziki)
  • rode of groene peper (kleintjes, heet)
  • Zelfgemaakte (Turkse) yoghurt

Chili, Rood, Scherpe, Eten, Spice, Pods, Spaanse Peper

Tijdens de voedingsanamnese mag je best deze lijst langsgaan en vragen of deze gerechten wel worden gegeten en hoeveel. Ik kan je garanderen dat het een verfrissend gesprek wordt 😉

Je kan de lijst gerust aanvullen in de comments!

Laat een bericht achter