Denk je ook aan zon, zee en strand wanneer je aan Turkije denkt? Of komt de Turkse gastrvrijheid en baklava in je op?

Als diëtist denk ik juist aan Gaziantep! Ik hoor je al de vraag stellen: ‘Gaziantep?’.
Inderdaad, Gaziantep!  

Gaziantep is een provincie en de 6de grootste stad van Turkije. Gaziantep ligt in het zuidoosten van Turkije. Maar wat maakt Gaziantep nou zo speciaal? Heel simpel, namelijk de keuken van Gaziantep. 

De keuken van Gaziantep heeft op 11 december 2015 een plaats verdiend in de ‘creative cities’ lijst van UNESCO. Hierdoor heeft de keuken van Gaziantep een speciale plaats gekregen in de Turkse cultuur. 

Laten we eerst kijken naar de kruiden. In de Turkse keuken worden verschillende soorten kruiden gebruikt. De meest gebruikte kruiden en specerijen in de Turkse keuken zijn zwarte peper en rode peper (poeder). Naast deze twee worden ook kruiden als tijm, kruidnagel, komijn, koriander, (gedroogde) munt, tahin, saffraan, kurkuma, venkel, mahlep, salep en gom gebruikt. Deze kruiden worden verwerkt in heerlijke gerechten. Benieuwd naar de gerechten?

Allereerst is het goed om te weten dat verschillende soorten bereidingstechnieken worden gebruikt in de keuken van Gaziantep. Denk aan koken, grillen, bakken, roosteren etc. Daarnaast kent de keuken ook ovenschotels en potschotels. Doordat de keuken van Gaziantep rijk is aan gerechten ga ik hieronder een paar gerechten benoemen.

Icli köfte 

Icli köfte is een gerecht dat meestal gefrituurd wordt. Je kan het ook koken in plaats van frituren. De buitenkant – ook wel het deeg genoemd – wordt gemaakt van bulgur. Het deeg wordt gevuld met een vulling van gekruid gehakt en wordt het dichtgemaakt. Meestal wordt er een ovale vorm aan gegeven. 

   

Patlican kebap (aubergine kebap)

De aubergines en het gehakt – oftewel de köfte – worden om en om in een grijze, ronde, metalen ovenschaal gelegd. Hierna wordt geconcentreerde tomatenpuree verdund met water, wat weer over de aubergines en het gehakt wordt gedaan. Het gerecht wordt uiteindelijk in de oven bereid en geserveerd. 

   

Sogan kebabi (uien kebap)

(foto)

Een kleine ui wordt deels door midden gesneden en daarin wordt het gehakt – oftewel kofte- tussen gedaan. Ook dit gerecht gaat net als de aubergine kebap in een grijze ovenschaal de oven in.

Soğan Kebabı Tarifi
foto: petitegourmets.com

Lahmacun (Turkse pizza)

Iedereen kent het wel: Turkse pizza. Hier in Nederland zijn ze ook bij Turkse bakkerijen te verkrijgen. Turkse pizza kent twee varianten. Één uit Gaziantep en één uit Sanliurfa. Op de landkaart van Turkije kunnen we zien dat Sanliurfa dichtbij Gaziantep is gelegen. De meeste gerechten uit beide steden komen overeen. Het verschil zit in het gebruik van ui en knoflook. Zelf ben ik thuis gewend om ui te gebruiken tijdens het klaarmaken van het gehakt van de Turkse pizza. In Gaziantep gebruiken ze knoflook in plaats van ui. 

Alinazik

Alinazik wordt gemaakt van geroosterde aubergine met yoghurt en knoflook. Bij het serveren wordt ook nog lamsvlees op de aubergine gedaan. 

Baklava

Misschien wel het meest bekende Turks toetje. Het bestaat uit bladerdeeg dat met siroop is gezoet. Verder zitten er pistachenoten of walnoten in. 

Dit zijn een paar gerechten uit Gaziantep, echter kent de stad meer gerechten, zoals ‘Gaziantep katmeri’ en ‘ciger kebabi’. Wat de gerechten zo uniek maakt is dat het van generatie op generatie wordt overgedragen. 

Dit was in het kort de keuken van Gaziantep, maar weet je ook dat deze stad bekend staat om zijn pistachenoten? 

Pistachenoten zijn daarom een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking.

In Gaziantep kennen ze verschillende soorten van deze noten:

  • Rode pistache – het wordt verkregen uit de oogst van rijpe pistachenoten en geconsumeerd als noten.
  • Boz ici – kwalitatief beste pistachenoot. Het is groen van kleur en heeft een romige smaak, hierdoor wordt het gebruikt bij het maken van baklava
  • Meverdi ici – soort pistachenoot tussen de rode en Meverdi in, wordt gebruikt bij het bereiden van cake en halva. 
  • Rode pistache van binnen – kleur is helemaal rood, het wordt zo bij noten gegeten of het wordt gebruikt bij het produceren van helva, chocolade of Turks fruit.

We hebben in vogelvlucht een kijkje genomen in de keuken van Gaziantep. Mocht je ooit in Turkije zijn, vergeet dan niet om naar Gaziantep te reizen en te genieten van de culinaire stad!

 

Blog geschreven door: Gülizar Karaman (diëtist)

Bronnen:

  1. Gaziantep hakkinda. Buyuksehir gaziantep. [datum onbekend]

https://www.gaziantep.bel.tr/tr/gaziantepi-kesfet/gaziantep-hakkinda

  1. Gaziantep mutfagi. Buyuksehir gaziantep. [datum onbekend]

https://www.gaziantep.bel.tr/tr/gaziantepi-kesfet/gaziantep-mutfagi

  1. Kullanilan malzemeler. T.C. kultur ve turizim bakanligi. [datum onbekend]

https://gaziantep.ktb.gov.tr/TR-128763/kullanilan-malzemeler.html

  1. Yemekler ve tatlilar. T.C. kultur ve turizim bakanligi. [datum onbekend]

https://gaziantep.ktb.gov.tr/TR-128764/yemekler-ve-tatlilar.html

  1. Antep fistigi hakkinda. Buyuksehir gaziantep. [datum onbekend]

https://www.gaziantep.bel.tr/tr/gaziantepi-kesfet/antep-fistigi