Recepten

4 x gerechten met yoghurt

Yoghurt wordt vaak gegeten in de Turkse cultuur. Meestal naast een warme gerecht of erdoorheen. Zo zijn er gerechten, warm en koud, waar yoghurt de hoofdrol in speelt. Meestal gaat hier nog een laagje gesmolten roomboter overheen en wordt er soms zelfs mayonnaise aan toegevoegd.

Het komt dus minder vaak voor dat yoghurt lijnvriendelijk wordt benut.

Daarom delen we graag 4 x recept van yoghurt gerechten, maar dan lijnvriendelijk(er).

1.Geroosterde aubergine met yoghurt en knoflook
Aubergine gerechten worden vaak te vettig bereid in de Turkse keuken, omdat aubergine te veel vet opneemt. Ondanks dat alles, is het een favoriet in de Turkse cultuur. Maar het kan ook op verschillende manieren een favoriet zijn. Daarom gaan we de aubergine roosteren. Dit kan op de barbeque, maar ook op het fornuis.

Je hebt nodig voor dit recept:
1 kg aubergine (of een grote pot kant-en-klare geroosterde aubergine, te koop bij een Turkse winkel)
1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
1 eetlepel appelazijn
Een bosje peterselie
4 muntblaadjes
4 á 5 volle eetlepels Turkse yoghurt
1 theelepel gemalen rode peper
Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat het warm worden. Was de aubergine en dep ze droog. Doe ze vervolgens in de pan zonder olie. Prik er gaatjes in met een mes zodra ze zacht worden en rooster tot ze helemaal zacht zijn van binnen. Je kunt de aubergine ook in aluminium folie wikkelen en dan direct op het vuur roosteren, dit kan op het fornuis maar ook op de barbeque. Op de barbeque zet je het direct op de hete kool. Snijd ondertussen de ui, knoflook en peterselie fijn. Schil de geroosterde aubergine, snijd het fijn en meng alles doorelkaar in een grote kom. Voeg daar aan toe de azijn, zout en kruiden. Meng goed. Doe als laatste het yoghurt erbij en besprenkel met wat olijfolie en rode peper.

2.Postelein in yoghurt
Groente in yoghurt komt vaak voor in de Turkse keuken en dit it is er één van. Lekker als bijgerecht, op brood of als maaltijdsalade als je hem verder vult met wat nootjes, tomaat en kaas, en er minder yoghurt in doet.

Je hebt nodig voor dit recept:
500 gram postelein
6 eetlepels Turkse yoghurt
1 teentje knoflook (optioneel)
Zout naar wens

Bereiding
Was de postelein, snijd grof en doe in een grote kom. Doe de yoghurt erbij. Pers de knoflook en doe bij de yoghurt. Voeg zout toe naar smaak en meng goed. Voilà!

3. Gesauteerde wortels in knoflookyoghurtsaus
Wortels worden op veel verschillende manieren bereid in de Turkse keuken. Zelfs zoet. Maar dit keer hebben we een frisse recept voor een bijgerecht.

Je hebt nodig voor dit recept:
500 gram wortels
350 gram Turkse yoghurt
3 teentjes knoflook (geperst)
8 el olijfolie
Zout naar wens

Bereiding:
Was, schil en rasp de wortels. Verhit in een koekenpan ongeveer 8 eetlepels olijfolie. Sauteer hierin de geraspte wortels totdat alle vocht van de wortels is gedampt. Vervolgens meng je in een grote kom de yoghurt met de geperste knoflook. Laat de wortels wat afkoelen en doe bij de yoghurt. Voeg wat zout toe naar wens en meng goed.

4. Koude tarwesoep met yoghurt en kikkererwten
Tijdens de warme zomerdagen is dit ‘het recept’ om op te frissen. Het is lekker vullend en ook nog eens verfrissend door de koude yoghurt en munt. En bovendien is het erg lekker!

Je hebt nodig voor dit recept:
400 gram Turkse yoghurt
200 gram tarwekorrels
200 gram kikkererwten
400 ml water
Handjevol fijngesneden verse muntbladeren
1 volle eetlepel gedroogde fijngemalen munt
Zout en peper naar smaak

Bereiding
Week de tarwekorrels en de kikkererwten een nacht in water. Was de geweekte tarwekorrels en de kikkererwten en doe in een ruime pan met ruime hoeveelheid water. Kook totdat de tarwekorrels dik en de kikkererwten zacht zijn geworden. Giet af. Doe vervolgens de yoghurt in een grote schaal. Doe het water erbij en roer goed met een garde totdat er geen yoghurtklontjes meer te zien zijn. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij en even roeren. Klaar!

Laat een bericht achter