Recepten

Gezonde groene dolma

Komt er een bezoek? Dan dolma. Gaan we picknicken? Dan dolma. Vrouwenbijeenkomst? Dan dolma. Speciale avondeten? Dan dolma. Zo kan er een hele waslijst ontstaan. Dolma dus.

Vaak wordt er gehakt gebruikt in de vulling, maar het kan ook zonder. Als men het zonder gehakt maakt, valt die in de categorie: ‘gerechten met olijfolie’ en kan die dus ook koud gegeten worden.

De vulling verschilt meestal. Dat hangt af van de regio waar men vandaan komt.

De één doet er meer vlees in, een ander doet er meer groen in en weer een ander doet er helemaal geen vlees in. Weer een ander gaat een stap verder en voegt er rozijnen aan toe. Het verschilt dus heel erg per regio. Wat ook nog vaak voorkomt is dat men of roomboter in de vulling doet of halverwege het koken van de dolma’s een ‘flinke’ scheut olijfolie eroverheen. Dit doen ze omdat ze denken dat het dan beter smaakt en het geeft een mooie glans aan de dolma’s.

We hebben hier een recept dat zal voldoen aan de smaak van iedere Turk uit elk regio. Deze is dan natuurlijk een veel gezondere versie. Daarom hebben we deze ook ‘gezonde groene dolma’s genoemd’.

Voor vier personen heb je nodig

8 stuks groene paprika’s (om te vullen, moeten niet te groot zijn. Verkrijgbaar bij de Turkse winkel)

8 volle eetlepels zilvervliesrijst (je kunt voor de helft ook bulgur gebruiken)

200 gr. rundergehakt

1 grote ui of 2 kleine (gesnipperd)

Halve bos (Turkse) peterselie (fijngesneden)

Halve bos dille (fijngesneden)

Paar takjes verse koriander (fijngesneden)

5 stuks muntbladeren (fijngesneden)

1 volle eetlepel tomaten salça (Turkse tomatenpuree)

1 volle eetlepel paprika salça (Turkse paprikapuree)

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel gemalen komijn

5 eetlepels olijfolie

Zout (naar wens)

 

Bereiding

Was de paprika’s. Leg de paprika’s horizontaal op de snijplank en snijd dichtbij de stengel de bovenkant open. Bewaar de deksels, deze heb je nodig. Verwijder de zaadjes, let wel op dat je de paprika’s niet breekt. Zet aan de kant. Was de rijst en doe in een grote kom. Mix alle ingrediënten en verdeel het in de paprika’s. Doe vervolgens de deksels op de paprika’s. Zet de paprika’s rechtop in de pan. Zorg ervoor dat ze niet omvallen. Gebruik dus een pan waar ze precies in passen. Giet nu rustig water in de pan, langs de paprika’s heen, tot de helft van de paprika’s.

Zet de deksel op de pan en zet het vuur hoog. Zodra het water kookt, zet je het vuur zachter en laat je de dolma’s zachtjes doorgaren. Controleer na een half uur of de rijst gaar is. Zo niet, kook je ze nog even door tot ze gaar zijn. Heerlijk met een frisse salade en yoghurt.

Laat een bericht achter