Turkse cultuurWat Turken etenWeetje over de Turkse keuken

Turkse toetjes

De Turkse keuken bestaat uit waanzinnig lekkere toetjes die een belangrijk onderdeel uitmaken van de Turkse eetcultuur. Ze worden vaak gegeten tijdens thee- of koffiemomenten, maar vooral na het avondeten.

Naast het feit dat ze dagelijks worden bereid, zijn ze onmisbaar tijdens sociale bijeenkomsten waarbij Turken elkaar uitnodigen of wanneer ze bij elkaar op bezoek zijn. Ook worden ze bereid tijdens de heilige maand Ramadan, het Ramadan feest (ook wel ‘suikerfeest’ genoemd) en het offerfeest. Kortom, ze zijn essentieel voor de Turkse eetcultuur. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van Turkse toetjes benoemd die erg populair zijn binnen de Turkse keuken. Voor het geval dat je er trek in krijgt heb ik ook de ingrediënten en de bereidingswijze met veel plezier beschreven.

Toetje op basis van melk

Sütlac/Rijstepap
Image result for sutlac
bron afbeelding: yemek.com

Eén van de meest bekende Turkse toetjes die gemaakt wordt op melkbasis, is sütlac.
Omdat dit toetje zowel koud als warm genuttigd kan worden, wordt het gegeten in zowel de zomer- als in de wintermaanden. Sütlac heeft een praktische bereidingswijze en wordt veelal bereidt in de Turkse keuken.

Ingrediënten:

  • 1 liter melk
  • 1 glas rijst
  • 1 liter water
  • 3 eetlepels rijstmeel
  • 1,5 glas suiker
  • kaneel

Bereidingswijze:

Was eerst de rijst in een zeef en laat het goed uitlekken. Zet hierna de rijst in een pan en voeg het water toe. Laat het geheel koken totdat de rijst het water heeft opgenomen. Voeg hierna de melk toe. Meng het geheel en wacht totdat het kookt. Meng in de tussentijd in een schaal het rijstmeel met 1 glas melk. Schenk vervolgens 2 opscheplepels van het gekookte melk in de schaal. Voeg vervolgens de inhoud van de schaal toe aan de pan. Laat het geheel 10 minuten koken en roer tussendoor. Voeg hierna de suiker toe en ga door met roeren totdat het kookt. Verdeel de inhoud van de pan met behulp van een opscheplepel in kleine schalen. Eet het warm of laat het afkoelen en strooi ten slotte kaneel erover heen.

Toetjes op basis van gedroogde vruchten

Hosaf

Image result for hosaf
bron afbeelding: sarioglulokantasi.com

Hosaf is een Turks toetje dat afkomstig is van de Ottomaanse eetcultuur. Het werd toen vooral genuttigd in de heilige maand Ramadan tijdens de suhoor/sahoer (zonsopgang) en iftar (zonsondergang). Buiten de maand Ramadan werd het toetje gegeten na het avondeten, vooral wanneer het eten bestond uit droge gerechten zoals rijst, bulgur en deegwaren. Hosaf is nog steeds populair en maakt onderdeel uit van de Turkse eetcultuur.

Ingrediënten:

  • 3 glazen gedroogd fruit (perzik, abrikozen, pruimen e.d.)
  • 1 glas suiker
  • 10 glazen water

Bereidingswijze:

Was als eerst het fruit in koud water en leg het vervolgens in een pan. Voeg het

water toe en laat koken. Voeg wanneer het fruit zacht is geworden, de suiker toe en laat 2 minuten doorkoken. Laat het hierna afkoelen in de pan. Verdeel ten slotte de

inhoud van de pan in kleine schalen. Laat het verder afkoelen en zet de schaaltjes vervolgens in de koelkast. Serveer het toetje koud.

Asjoera/Toetje van Noach

Asure
bron afbeelding: turkishfoodie.com

Asjoera (in het Turks: asure) is een toetje die al honderden jaren bereidt wordt in de Turkse keuken. Het toetje wordt traditioneel gemaakt op de tiende dag van de maand Muharram (de eerste maand van de Islamitische kalender). Asjoura staat ook wel bekend als ‘het toetje van Noach’. Het toetje is ontstaan nadat profeet Noach en zijn vrienden de grote waterramp overleefden. De aanwezigen op de boot verzamelden alle etenswaren die ze nog over hadden bij elkaar en zo ontstond asjoura. Op de tiende dag van Muharram wordt het toetje in grote pannen bereid en verspreid over familie, vrienden en buren.

Ingrediënten:

  • 2 glazen tarwe
  • 1 glas witte bonen
  • 1 glas kikkererwten
  • 2 glazen gedroogde abrikozen
  • 1/2 glas gele rozijnen
  • 15 stuks gedroogde vijgen
  • 1/2 glas krenten
  • geraspte schillen van 2 sinaasappels
  • 3,5 glas suiker
  • 1/2 liter melk

Maak het af met:

  • 1 glas hazelnoten
  • 15 stuks walnoten
  • granaatappelpitjes
  • kaneel
  • 1 glas pistachenoten

Bereidingswijze:

Leg de tarwe en de witte bonen één dag voordat je begint met de bereiding van asjoura, in warm water. Begin de dag erna met de bereiding van asjoura door zout toe te voegen aan de kikkererwten en deze te leggen in warm water. Verwissel na 1 uur het water van

kikkererwten en laat deze 1 uur lang koken in een pan. Verwissel ook het water van de witte bonen en laat het 15 minuten lang koken in een andere pan. Snijd hierna de vijgen in kleine stukjes, kook het in water en ga ze vervolgens zeven. Laat de krenten 5 minuten koken in water en zeef deze vervolgens ook.

Snijdt hierna de abrikozen in kleine stukjes en laat ze koken in twee glazen water (niet zeven). Kook de gele rozijnen (niet zeven). Was vervolgens de tarwe in ruim water en laat het in een zeef uitlekken. Leg vervolgens de tarwe, de kikkererwten en de witte bonen in een snelkookpan. Voeg 7 glazen water toe en laat het geheel 30 minuten koken. Laat de inhoud van de snelkookpan zeven en doe ze hierna in een andere pan. Voeg opnieuw 7 glazen water toe en laat het 15 minuten koken op middelmatig vuur. Voeg daarna de suiker toe en ga door met koken. Voeg bij 35 minuten koken de gele rozijnen en abrikozen toe met het niet-gezeefd water. Voeg bij 50 minuten koken de melk, vijgen en de geraspte sinaasappelschillen toe. Roer het geheel. Voeg bij 1 uur koken de krenten toe en haal de pan van het vuur. Verdeel de inhoud van de pan in kleine schalen. Bestrooi ten slotte de schalen met walnoten, granaatappelpitjes, hazelnoten, kaneel en pistachenoten.

Toetjes op basis van suikersiroop:

Revani

Image result for revani
bron afbeelding: thespruceeats.com

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1/2 glas suiker
  • 1/2 glas zonnebloemolie
  • 1 glas melk
  • 1,5 glas griesmeel
  • 1 glas bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • geraspte schil van 1 citroen

Ingrediënten voor de suikersiroop:

  • 3 glazen suiker
  • 4 glazen water
  • paar druppels citroensap

Maak het af met:

  • gemalen pistachenoten
  • kokos rasp

Bereidingswijze:

Begin als eerst met de bereiding van de suikersiroop door de suiker en water toe te voegen in een pan en deze te laten koken. Voeg hierna een aantal druppels citroensap toe en laat de inhoud van de pan 10 minuten koken op laag vuur. Laat de suikersiroop afkoelen. Begin hierna met de bereiding van de revani. Mix de eieren met de suiker in een diepe kom. Voeg vervolgens zonnebloemolie, melk, griesmeel, bloem, vanillesuiker, bakpoeder en geraspte citroenschil toe aan de kom en ga verder met mixen. Vervet hierna een glazen cakevorm en leg de inhoud van de kom hierin.

Zet de glazen cakevorm in de voorverwarmde oven bij 170 graden. Neem na 35 minuten de revani uit de oven. Snijd revani in de gewenste vorm en schenk de suikersiroop over de revani heen. Laat revani 2-3 uur lang de suikersiroop opnemen. Bestrooi ten slotte de revani met gemalen pistachenoten en kokos rasp.

Seker pare

Image result for seker pare
bron afbeelding: thuisgekookt.nl

Ingrediënten:

  • 1 glas poedersuiker
  • 125 gram margarine
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kokos rasp
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 4 eetlepels griesmeel
  • 3 glazen bloem

Ingrediënten voor de suikersiroop:

  • 2 glazen suiker
  • 3 glazen water
  • 3 druppels citroensap

Maak het af met:

  • 20 stuks hazelnoten

Bereidingswijze:

Begin eerst met de bereiding van de suikersiroop. Voeg in een pan de suiker en het water toe en laat het koken. Voeg in de kokende suikersiroop 3 druppels citroensap toe en laat het 5 minuten verder koken op laag vuur. Haal hierna de pan van het vuur en laat het afkoelen. Begin hierna met de bereiding van het deeg van seker pare. Kneed in een diepe kom de poedersuiker, margarine, eieren, kokos rasp, vanillesuiker, bakpoeder, griesmeel en bloem. Zet na het kneden het deeg 15 minuten in de koelkast. Neem hierna stukjes van het deeg ter grootte van een walnoot en geef elk stukje een rond vorm.
Leg in het midden van elk ronde deeg één stuk hazelnoot. Bak het geheel 25 minuten lang in de voorverwarmde oven bij 180 graden. Schenk de suikersiroop over seker pare.
Wacht met serveren totdat seker pare de suikersiroop heeft opgenomen.

Toetje op basis van griesmeel:

Irmik helvasi/ Griesmeel halva

Image result for irmik helvası
bron afbeelding: pelinchef.com

Ingrediënten:

  • 2 glazen griesmeel
  • 2,5 glas melk
  • 1 glas suiker
  • 1/2 glas zonnebloemolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • ½ glas walnoten

Bereidingswijze:

Bak in een grote pan de olie, roomboter en griesmeel op laag vuur, totdat de griesmeel een roze kleur krijgt. Voeg hierna de walnoten toe aan de pan. Mix in een kom de suiker met melk en voeg deze vervolgens toe aan de pan. Bak het geheel, totdat het griesmeel de melk heeft opgenomen. Haal hierna de pan van het vuur. Laat het afkoelen. Geef hierna het griesmeel een ‘halva’ vorm door een deel ervan in een kleine ronde schaal te zetten en deze vervolgens om te draaien op een platte bord. Herhaal deze stap ook voor de rest van de griesmeel halva. Op deze manier krijgt het toetje een bolle vorm en kun je het serveren.

Laat een bericht achter