Uncategorized

Kefir: een vergeten wonderdrank?

Kefir is een probiotische drank die wordt gemaakt door melk te fermenteren met kefirkorrels. De drank komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. We kunnen kefir een wonderdrank noemen voor mensen die last hebben van darmklachten. Het draagt bij aan een gezonde darmmicrobiota en kunnen de klachten doen verminderen. Vooral bij Turkse mensen raad ik kefir zeker aan omdat ze melk vaak niet goed kunnen verdragen in verband met lactoseintolerantie wat vaak voorkomt bij deze doelgroep.

De gezondheidsvoordelen van kefir in het kort:

  • bevordert de stoelgang;
  • versterkt de botten;
  • ondersteunt de spijsvertering;
  • balanceert de bloedsuiker;
  • vermindert de gasvorming van de maag;
  • beschermt tegen depressie.

Hoewel de Turken in landen van de Turkse republieken nog steeds veel kefir consumeren is dat helaas niet meer zo in Turkije en bijna helemaal niet meer bij Turken die naar het westen zijn geïmmigreerd.

Kefir is nu trending en is de drempel tot de consumptie lager dan eerst. In bijna iedere supermarkt is er wel kant en klare kefir te koop. Naast het kopen van de kefir uit de supermarkt kun je het ook heel makkelijk zelf maken. Het is namelijk gezonder als je kefir zelf fermenteert met levende melkkefirkorrels. Benieuwd hoe je kefir thuis zelf kan maken? Lees dan verder!

Kefir recept

Benodigdheden

Melk

Kefirkorrels

Glazen pot of fles

Houten lepel

Plastic zeef

Bereiding

Als je ongepastauriseerde melk gaat gebruiken hoor je deze eerst te koken (tenzij je rauwe melk wilt gebruiken). De perfecte temperatuur van melk voor kefir fermentatie is tussen de 20 en 25 Celsius. Dus als je melk uit de koelkast gaat gebruiken zorg er dan voor dat de melk tot kamertemperatuur komt. Het zelfde geldt ook voor gekookte melk.

Zodra de melk op temperatuur is gekomen doe je de kefirkorrels erbij en roer je het even kort in een glazen pot of fles. Roeren doe je dus met een houten lepel. Het is ten strengste verboden om metaal e.d. te gebruiken, deze kunnen namelijk de kefirkorrels beschadigen.

Vervolgens dek je het af met een dunne hydrofiele doek. Zo is de pot mooi afgedekt en komt er toch wel lucht bij. Plaats het vervolgens op een donkere plek en laat 12-15 uur staan. Als het niet dik genoeg is laat je het nog een paar uur fermenteren tot de gewenste dikte.

Let op! Hoeveel melk je gaat gebruiken ligt aan de hoeveelheid kefirkorrels. Als je een halve theelelepel aan kefirkorrels hebt hoor je bij de eerste drie fermentaties een halve glas melk te gebruiken, omdat de kefirkorrels geactiveerd moeten worden. De kefir die je krijgt van de eerste drie fermentaties, gooi je weg omdat hier geen smaak aan zit. Na de eerste drie fermentaties kun je de hoeveelheid verhogen tot twee glazen en na vijf fermentaties kun je één liter melk gebruiken.

Hoe meer je kefirkorrels hebt, des te meer melk je kunt gebruiken voor de fermentatie.

Laat een bericht achter