Verborgen talent van je Turkse cliënt

Vaak vergeet ik dat ik, met Turkse achtergrond, onverslaanbaar ben in het eten van zonnebloempitten. Ja, echt! Iedere Turk bevat dit talent dat je misschien nooit eerder hebt gezien of waarvan je hebt gehoord. Hoe hoger de hartslag van een Turk, hoe sneller die gaat “pitten”.

Als kind nam ik een boterhamzakje met zonnebloempitten mee als we buiten gingen spelen. Na belletje tringelen, een potje voetbal of gewoon ‘ouwehoeren’ zoals we dat toen noemden namen we altijd even rust om te gaan pitten. Binnen no time stonden we dan op een berg van zonnebloempitschillen. Onze hartslag was gewoon te hoog.

Voordat ik nu begin aan zonnebloempitten neem ik een weloverwogen beslissing. Wil ik zo graag die pitten eten dat het mij niks boeit om de volgende dag met een aantal rode pukkels rond te lopen in verband met de hoge vetgehalte? Accepteer ik het feit dat ik met 10 eetlepels pitten de helft van mijn dagelijkse calorie behoefte binnen ga krijgen? Dat is een pijnlijke beslissing.

Ooit had ik een casuïstiek gelezen op de site van Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Ntvg) waarbij ernstige obstipatie met een paradoxale diarree ontstond bij twee kinderen na het eten van ongeschilde zonnebloempitten. Het tijdschrift waarschuwde ouders dan om ook alert te zijn. Turkse ouders weten dit allang. Dus beginnen ze op jonge leeftijd hun kindjes trainen op pit-vaardigheden want ze willen niet dat de schillen in de rectum van hun kindje komen vast te zitten.

Wij zijn de generaties voor ons dankbaar, voor hun bijdrage aan ons verborgen talent en onze onoverwinnelijkheid daarin. Maar het was beter geweest als ze onze ouders hadden meegegeven dat ze pitten dan ook moeten vermelden tijdens de voedingsanamnese bij de diëtist. En ook dat de snelheid van het pitten-eten niet gelijk hoeft te staan aan de hartslag. En de hoeveelheid pitten niet aan de duur van hun favoriete soap, film of een spannend gesprek met een buurvrouw.

Daar zit je Turkse cliënt op het spreekuur. Wellicht is ze zich niet bewust van het belang van haar verborgen talent voor jouw behandeling. Ik vind dat jammer. Talenten moet je benoemen en daar het liefst complimenten voor ontvangen. Zet daarom een schaaltje pitten op jouw bureau en vraag of ze haar talent wil showen. En geef haar vervolgens jouw ultieme advies: houd je hartslag laag.